O projektu

O projektu

Zemlja je čudesno mjesto. Jedina je planeta u galaksiji koja podržava život, a znanstvenici procjenjuju da je ona dom za čak 300.000 biljaka, 600.000 različitih vrsta gljiva te oko 10 milijuna životinjskih vrsta. Ona je i naš dom, a tijekom posljednjih nekoliko stotina godina svojim smo djelovanjem utjecali na globalno zatopljenje što je rezultiralo pogubnim klimatskim promjenama. Kako bi sačuvali i zaštitili planetu te je učinili sigurnim mjestom za život i u budućnosti, potrebno je djelovanje cijelog društva, uključujući i djecu. Upravo zato stigla je Zemljoteka – interaktivna edukativno-zabavna platforma za djecu nastala prema inicijativi Europske komisije koja kroz različite atraktivne sadržaje te kategorije educira djecu o neraskidivoj vezi i odgovornosti koju imamo za planetu na kojoj živimo. Zemlja je ovdje dobila svoj “glas“ kako bi narednih mjeseci mogla komunicirati s djecom, slati im važne poruke, poticati ih na kreativnost te ih inspirirati na akciju i promjene.

Klimatske promjene i uništavanje okoliša prijetnja su egzistenciji Europe i svijeta, stoga je Europska komisija donijela Europski zeleni plan, novu strategiju rasta koja sadržava mjere za unapređenje učinkovitog iskorištavanja resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo te za zaustavljanje klimatskih promjena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćenja. Kako bi se postigla realizacija ovog plana, potrebno je zainteresirati sve članove društva, a cilj Zemljoteke je približiti ove važne teme djeci.

Europski zeleni plan samo je jedan od koraka na putu zaustavljanja negativnih trendova i prognoza, a Zemljoteka mjesto gdje će se djeca moći ponovno povezati s prirodom te naučiti kako Zemlji vratiti i zahvaliti za sve ono što nam daje.

Ovdje će svako dijete moći postati pravi heroj i stati u obranu svoje planete!